Ahtaajat neuvottelupöydässä heti vuoden aluksi – työehtosopimus päättymässä kuun lopussa

9.1.2019


Työmarkkinavuosi saa tässä kuussa vauhtia satamien ahtaajien työehtosopimusneuvotteluista. Satamaoperaattorien toimitusjohtajan Juha Mutrun mukaan neuvotteluja uudesta sopimuksesta ollaan käymässä matalalla profiililla. Julkisuudessa ei ole ollut suuremmin esillä, että nykyisestä työehtosopimuksesta jäävät optiovuodet käyttämättä.

Työnantajapuolen Satamaoperaattorien mukaan AKT irtisanoi nykyisen sopimuksen jo syksyllä ja ahtaajien työehtosopimus on päättymässä tammikuun lopussa. AKT ja Satamaoperaattorit sopivat pari vuotta sitten kaksivuotisesta työehtosopimuksesta, johon kuului myös kaksi optiovuotta.

STT ei keskiviikkona tavoittanut AKT:n puheenjohtaja Marko Piiraista kommentoimaan neuvottelutilannetta.

Ahtajien osalta on usein nähty kiivaitakin työmarkkinavääntöjä. Mutrun mukaan pyrkimyksenä on välttää työtaistelut tänä keväänä.

- Viimeksikin, kun vuonna 2016 joulukuussa neuvoteltiin viimeisintä sopimusta, se tehtiin matalalla profiililla. Matalalla profiililla tekeminen koettiin hyväksi, ei kärjisty tilanteet, Mutru sanoo.

Nyt voimassa olevan työehtosopimuksen syntyessä AKT kertoi, ettei sopimus sisältänyt työajan pidennystä eikä kriisilauseketta. Palkankorotukset sopimuksessa noudattivat teollisuuden yleistä linjaa.

"Talouden tilanne pitää ottaa huomioon"

Mutru ei lähtenyt ottamaan kantaa millaista ja minkä kestoista työehtosopimusta työantajapuoli on nyt hakemassa.

- Uskoisin, että tässä rauhallisesti ja hyvässä sovussa neuvotellaan kohtuullinen sopimus, Mutru sanoo STT:lle.

Viime viikkoina talouden kasvunäkymiin on tullut mollisointuja ja esimerkiksi ennusteita Suomen talouskasvun vauhdista on vedetty alaspäin. Mutrun mukaan talouskasvun hidastuminen korostaa tarvetta tehdä kohtuullinen sopimus.

- Talouden tilanne pitää ottaa huomioon, kuten aina työehtosopimusneuvotteluissa, Mutru sanoo.

 

Lähde: STT/msn uutiset